|
 |
vežite se, polećem! a možete i vi ;) |
 |
Posted: Tue Jan 31, 2006 2:32 pm |
|
|
| Message |
|
|
|
Kad sam se već registrovala, 'ajde nešto i da pričam. Tema koju pokrećem me zanima, ali mi je previše ozbiljna za blog, pa da je isprobam ovde.
Moja tema je o rečima. Jes' da je ovo forum posvećem uglavnom likovnom izražavanju, ali ako ako se malo udubite, i reč treba da prenese sliku.
MNOGE reči koje mi danas koristimo potiču iz latinskog i grčkog jezika. Toliko su često u upotrebi, da ni ne shvatamo koliko su matore. Samo par primera: avion, elegantan, mobilni, neutralan, originalan, rival, sistem, civilizacija...
Šta smo mi, uz ove reči, dobili od tih civilizacija? Da li se od ljudi koji su živeli tada razlikujemo po nečemu, sem po brzini prenosa informacija, antibioticima i atomskoj bombi? Ako koristimo reči, a ne znamo kako su se razvijale, od koje slike su krenule, šta dobijamo kao nusproizvod? _________________ * reči su kao jaja, tek kad se raspuknu, dobiju krila * (madagaskarska poslovica)
|
|
 |
|
|
 |
Reči |
 |
Posted: Thu Feb 09, 2006 8:25 pm |
|
|
| Message |
|
|
|
Jaoj kerefeko samo nešto izmišljaš. Kako može da avion bude starogrčka ili latinska reč, ajd objasni koren i tako to. 
|
|
 |
|
|
Posted: Thu Feb 09, 2006 9:17 pm |
|
|
| Message |
|
|
|
ih, izabrao si najlakše . Avion je od latinskog avis, is - ptica...  _________________ * reči su kao jaja, tek kad se raspuknu, dobiju krila * (madagaskarska poslovica)
|
|
 |
|
|
Posted: Fri Feb 10, 2006 1:05 am |
|
|
| Message |
|
|
|
pa šta ti to znači. av=? ~lajava is=ptica 
|
|
 |
|
|
Posted: Sun Feb 12, 2006 1:34 am |
|
|
| Message |
|
|
|
neee, Rimljani nisu razlikovali "v" i "u", tako da je to za "auuu, zeznu mi ozbiljan post" - a nisu imali ni š: is = iš ;) _________________ * reči su kao jaja, tek kad se raspuknu, dobiju krila * (madagaskarska poslovica)
|
|
 |
|
|
|